Готовност за съдействие 24/7 без почивен денГотовност за съдействие 24/7 без почивен ден
Проверка на пратката при доставкаПроверка на пратката при доставка
Експресна доставка в рамките на един ден Експресна доставка в рамките на един ден
Възможност за лизинг с минимална лихва Възможност за лизинг с минимална лихва

Грижа за телето

Хигиена

Блог

 • Колко са важни имунизациите за качеството на коластрата?

  октомври,30,2018

  Колко са важни имунизациите за качеството на коластрата?

  Всички фермери знаят много добре, че клстрата осигурява на телетата защита срещу инфекциозни заболявания, но много от тях не са наясно, че е възможно да се увеличи нивото на антитела в коластрата на кравите. Това се постига като внимателно се планират ваксинационните програми на цялото стадо.

 • Не можеш да управляваш това, което не можеш да измериш

  октомври,22,2018

  Не можеш да управляваш това, което не можеш да измериш

  Мъдър цитат от гуруто в мениджмънта Peter Drucker (1909-2005) – “Не можеш да управляваш това, което не можеш да измериш!” – който се отнася за всички сфери на икономиката, включително и Селското стопанство. Но въпреки това голяма част от решенията се базират все още на човешкия инстинкт.

 • Как влияе транзитната дажба върху кравата и телето?

  октомври,18,2018

  Как влияе транзитната дажба върху кравата и телето?

  Транзитния ( преходния) период се определя като времето включващо четири седмици преди раждането на телето до четири седмици след раждане на телето. Кравите в този период се нуждаят от специално внимание за да сме сигурни, че са в идеално здраве за да приемат максимално подготвени предизвикателството на раждането и старта на лактацията.

 • Специална покана за семинар организиран от Марпекс и Holm & Laue

  октомври,15,2018

  Специална покана за семинар организиран от Марпекс и Holm & Laue

  Ние знаем колко е важно здравето на нашите телета, защото те са бъдещето на нашата ферма. Това е и една от причините да организираме няколко семинара, на които основен фокус ще бъде здравето, правилното хранене и отглеждането на телетата от първия ден на тяхното раждане.

 • Грижата за телето започва още с избора на сменен материал при осеменяването на кравата

  октомври,12,2018

  Грижата за телето започва още с избора на сменен материал при осеменяването на кравата

  Завсякакраваусложнениятаприражданетомогатдадоведатдосериознипоследствия. Някой типове бикове предават висок риск от проблемно раждане в сравнение с други.

 • Как проблемите на кравите влияят върху телетата?

  октомври,09,2018

  Как проблемите на кравите влияят върху телетата?

  Метаболитните проблеми гарантират огромни трудности при раждането и риск от физическо травмиране на телето по време на самото раждане – това може да доведе до смърт на телето или сериозни здравословни проблеми на телето в дългосрочен план.

 • Подготовката на добрата млекодайна крава започва още преди да се е родила!

  октомври,02,2018

  Подготовката на добрата млекодайна крава започва още преди да се е родила!

  Последната фаза преди отелването е със същата значимост, както целия период от формирането на телето за бъдеща печеливша крава. Правилната подготовка ще ни гарантира както перфектния старт на лактацията на кравата, така и перфектния старт на телето.

 • Характерите на телетата имат важна роля в по-късната производителност

  септември,05,2018

  Характерите на телетата имат важна роля в по-късната производителност

  Да, телетата имат различни характери и това може да засегне храненето и по-късната производителност на животните. Проучвания на телетата показват, че някой от животните започват да консумират фураж по-рано от останалите и това се оказва има много общо с казаното по-горе според проучването на Канадски изследователи.

 • ТРЕВНИ И ГРУБИ ФУРАЖИ

  юли,24,2018

  ТРЕВНИ И ГРУБИ ФУРАЖИ

  Тревните и грубите фуражи се характеризират с високо съдържание на сухо вещество и с ниска влажност. Богати са със сурови влакнини, поради което се дават предимно на преживни животни и коне, а под формата на сенно брашно в определени количества – на свине и птици. Към тази група се отнасят сеното, сламата, плявата, дехидратираните фуражи, листниковият фураж, слънчогледовите пити и др.

 • СИЛАЖ И СЕНАЖ

  юли,23,2018

  СИЛАЖ И СЕНАЖ

  Това е консервиран зелен фураж с висока влажност. Начинът на приготвянето му се нарича силажиране. Най-подходящи за силажиране са зелените фуражи, които при този метод на съхранение се запазват с висока влажност за дълъг период от време. При силажирането загубите са по-малки, отколкото при приготвянето на сено, особено през години с чести и обилни валежи. Процесите на силажиране и залагане на силажа са напълно механизирани, което поевтинява приго

Top