Как проблемите на кравите влияят върху телетата?

Как проблемите на кравите влияят върху телетата?

Проблем при кравите          


Ефекта върху телетата

 

Метаболитни проблеми

-  Забавят драматично растежа и развитието на телето преди раждането.

-  Почти гарантират огромни трудности при раждането и риск от физическо травмиране на телето по време на самото раждане – това може да доведе до смърт на телето или сериозни здравословни проблеми на телето в дългосрочен план.

Трудно раждане

-  Незабавно огромно отрицателно влияние върху здравето на телето и кравата.

-  Може да доведе дори до мъртвородено теле плюс сериозен процент опасност от смърт на телето в първите 48 часа след раждане.

-  Травмираните телета от трудното раждане могат да получат физиологически проблеми като глътнат език или наранявания на крайниците.

-  Много пъти директно се асоциира с невъзможност за прехвърляне на пасивен имунитет от кравата към телето.

Лошо физическо състояние

-  Гарантирано намалява растежа на телетата и тяхното общо развитие, като също може да доведе до трудно раждане в следствие силно отслабените физически сили на кравата при раждането.

Липса на ваксинации

-  Директно се отразява върху качеството на коластрата, която кравата трябва да създаде в седмицата преди раждането.

-  Крава с нисък имунитет създава и коластра с ниско съдържание на антитела, както и почти никакъв потенциал за прехвърляне на адекватен имунитет към телето.

Прегряване

-  Родените телета от крави изложени на топлинен стрес по време на късната бременност са вече програмирани за бъдещи здравословни проблеми и нисък млеконадой. Вероятността е много голяма телето да не оцелее или бъде бракувано в следствие на неприемливи показатели в промеждутъка от раждането и първата им лактация. Това е в следствие на всички метаболитни процеси в организма на телето и проблеми с генната наследственост.

Остави коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар:

Категории в блога

Най-разглеждани статии

Последно добавени статии

Tags Post

Блог архив

Top