Грижата за телето започва още с избора на сменен материал при осеменяването на кравата

Грижата за телето започва още с избора на сменен материал при осеменяването на кравата

Завсякакраваусложнениятаприражданетомогатдадоведатдосериознипоследствия. Някой типове бикове предават висок риск от проблемно раждане в сравнение с други.

Риск

Порода бик

Нисък

Джерсей

Среден

Хоштаин фрезийска (черно шарена), Ангъс, Херефорд, Ред Ангъс

Висок

Лимузин, Шароле, Сименатал, Белгийско Синьо

 

Преди заплождане на юниците

Юниците с достигнато оптимално тегло и добре оформена структура на тялото имат нужда от по-малко помощ при раждането, като също и телето е с максимален потенциал. Добре подготвените юници също:

- Имат висока степен на заплождане;

- Първата лактация е с много високо ниво на млеконадой, който се запазва и увеличава във всяка следваща лактация до 5та-6та лактация;

- Остава продуктивна форма по-дълго време;

- Добре се вписва в конкуренцията на вече развитите животни от стадото;

Или простото съобщение е на юницата към фермера е „не ме заплождай докато не съм достигнала оптималното тегло“. Залагайте при юниците на достигнато оптимално тегло отколкото на достигната възраст.

Поставете си за цел достигане на определено тегло

Всяко избрано от вас като цел тегло трябва на първо място да бъде реалистично и на база възможностите на отглежданата от вас порода.

Задълбочените изследванията показват, че живото тегло на юниците при първото раждане  трябва да е над 85% от теглото на нормално развитата крава от същата порода и ферма.

Ако теглото на нормално развитата крава във фермата е със средно тегло от 600кг., идеалното тегло на юницата по време на първото си раждане трябва да е поне 510 кг. Веднъж поставена целта за постигане от определеното тегло е вече възможно да се направи стандартна хранителна програма с ресурсите на фермата за да се преследва целта по-лесно.

Ориентировъчна таблица с теглото за проследяване на юниците до раждане  може да намерите на този сайт:

Малко от Австралийската репродуктивна програма с кодово име InCalf (доказано бременна) въпреки, че не съм голям привърженик на челния външен опит а си предпочитам нашия.

Най-добрите фермери са забелязали, че постигат млеконадой още при първо теле 83% от производството на нормално развита крава. установили са че, ако производството е под 77% от нормалното, това се дължи на основно на по-малкото тегло от необходимото достигнато при отелването.

Това се установява и в работата на фермерите разполагащи със система за следене на млякото, която регистрира количеството издоено мляко от всяка индивидуална крава в литри на ден.

Това е най-лесният начин за сравнение, като се ползва на база 305 дни лактация. 

Изберете бик за лесно раждане

Юниците са особено чувствителни към тежки усложнения при раждането, защото те все още растат. Съществува голям риск от това, че наедрялото теле може да се окаже прекалено голямо за преминаване през родилния канал.

Родилния канал на юниците ще бъде подложен на разтягане за първи път, което е много възможно да доведе до травмиране на тъканите и разкъсвания. Това директно влия върху млеконадоя и последващите плодовитост.

Парализата на задните крайници в следствие продължителният силен натиск върху вътрешните нерви и органи от раждащото се теле също са със значителен принос за ранното бракуване на юниците.

Правилния подбор на бик за лесно раждане допринася за значителното намаление на проблемите при раждане.

Като се ползва сексиран материал се подобрява вероятността за увеличаване на женските телета и броя юници в стадото. Холщайн Фрезийските женски телета са принципно малки, което гарантира и лесното им раждане в сравнение с мъжките от същата порода.

Когато подбирате бика се  водете от общите положителни страни и специално банкирането му по леснота на отелванията. В някои случаи за да се гарантира лесно раждане и максимален потенциал на кравата и телето се ползва Джерсей за покриване на Черно шарено. Ако е от изключително значение да бъде ползван бик от Черно шарено, тогава се подбира с максимална лекота на отелванията.

Остави коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар:

Категории в блога

Най-разглеждани статии

Последно добавени статии

Tags Post

Блог архив

Top