Не можеш да управляваш това, което не можеш да измериш

Не можеш да управляваш това, което не можеш да измериш

Мъдър цитат от гуруто в мениджмънта Peter Drucker (1909-2005) – “Не можеш да управляваш това, което не можеш да измериш!” – който се отнася за всички сфери на икономиката, включително и Селското стопанство. Но въпреки това голяма част от решенията се базират все още на човешкия инстинкт.

Това се отнася и с пълна сила за отглеждането на телетата. Целта която са си поставили повечето фермери е прираст от 800гр – 1000гр на ден и я преследват неотлъчно.  Вече сме наясно, че телета които растат бързо в следствие на интензивното отглеждане, като станат крави дават значително повече мляко. Този процес е прието да се нарича метаболична програма.

Не е възможно да се  определи прецизно теглото на телето без да бъде редовно претегляно. Установено е, че по-малко от 12%  на фермерите в световен мащаб теглят поне един път телетата си по време на млечния период. Докато 9% ги теглят два пъти. Това означава, че 91% от фермерите в световен мащаб нямат представа за дневния прираст. Така те губят представа от състоянието на всяко индивидуално теле. Как по дяволите тогава фермерите ще вземат най-правилното решение за  стратегия по хранене или селекция по-късно за подобряване и подновяване на стадото.

В тази статия ще научите за различните методи за регистриране на теглото на телетата и ползата от това при отглеждането им.

Принципно има три метода за определяне на теглото на телетата:

  • Измервателна рулетка;
  • Механичен или електронен кантар;
  • Вградена теглилка в хранителната станция за телета;

Измервателна рулетка и създаване на регистър

Най-лесният и евтин метод за определяне на теглото на телетата е като се ползва измервателна рулетка, която показва теглото като се мери гръдната обиколка на животното. Теглото се отчита на скалата и записва в регистър. Трябва да се отчете, че при този метод отчетеното тегло не е точно а по скоро приблизително. Въпреки това ако измерванията се правят редовно получените разлики имат информативна стойност.

Важно е да се проведат измервания няколко пъти по време на бозаещия период в различни фази (раждането, след 4 , 8, 12 седмици). Това е единствения начин да се получи някаква картина за развитието на телетата.

Измерените тегла се вписват в регистъра и се сравняват с предварително зададените, които са наша цел.

Механичен или електронен кантар

Претеглянето посредством кантар е много по-точно. Отново е необходимо да се проведат тегления няколко пъти по време на бозаещия период. Както при предния метод резултатите се вписват в регистър и се сравняват със зададените, които са ни и цел.

Новите модели електронни теглилки за животни са снабдени с антена, която изпраща сигнал към софтуера, който се грижи за съхранение на данните за всяко теле по отделно. Така събраната информация може да се експортира за по нататъшна обработка. 

Така събраната информация е вече много по удобна за работа и манипулации, след като се изпрати във софтуер за управление на телетата. Това прави работата на фермера много по лесна. На пазара има също различни системи , които позволяват при измерванията да се добавят и вписвания на допълнителна полезна информация.

Може да се отбележи теглото при раждане, информация за процеса на раждането, количеството изпита коластра и други. Тази полезна информация е съхранена и по-късно може да бъде анализирана или изпратена към станция за хранене на телето, млечно такси и др.

Вградена теглилка в хранителната станция за телета;

Най-подробната и полезна информация безспорно се получава в случая когато теглилката е вградена направо в станцията за хранене на телета. При всяко посещение на телето се регистрира неговото тегло и така се получава информация за развитието на всяко теле на дневна база.

Когато телета страдащи от диария губят интензивно тегло въпреки, че продължават да приемат нормално мляко, алармата за тегло ще информира много по рано фермера за проблем отколкото алармата за намалена консумация на мляко.

Тежките случаи на диария често могат да бъдат избегнати чрез ранно лечение и избягване на ползване на антибиотици.

Втората важна причина да бъде екипирана станцията за хранене на телета с теглилка е, че можа да се направи индивидуална програма за развитие на всяко теле. По този начин телетата започват да приемат стартер в много по-ранна фаза, което води до ранно отбиване. По този начин пестим от млекозаместител или мляко, като едновременно с това подготвяме бързото преминаване към преживно усвояване на храната.

В последствие теглилката за телета, заедно с програма за управление и анализ, осигуряват детайлна картина за бъдещия потенциал на телетата и оценка на състоянието им. Много изследвания недвусмислено доказват, че телета с по-голямо количество приета храна в първите 5-6 седмици от живота си получават развитие над средното и след това като станат крави дават повече мляко.

С такова изследване е установено, че с 85л – 111л  повече мляко се получава по време на лактацията при всеки 100г повече дневен прираст при телетата. Или ако имаме прираст от 1000г дневно вместо 600г дневно ще получим 450кг повече мляко през първата лактация.

Като допълнение към генетичния потенциал на телетата, информацията от теглилката е изключително важна за да се отговори на въпроса: кое теле ще остане във фермата като ремонтна юница и кое ще бъде продадено.

Особено в случаите, когато сме лимитирани от външни фактори като място във фермата, нужда от пари от продажба на юници и други, тази система на преценка качеството на бъдещата лакираща крава е от изключително значение и незаменима полза.

Следене на растежа

Също е важно да открием всъщност кога телетата растат. На фиг. 1 и фиг. 2 можете да видите кривите на растежа на две телета.

Двете телета не се отличават по отношение консумацията на мляко. И двете телета консумират полагащите им се пълни дневни порции. Въпреки това от графиката ясно се вижда, че първото теле тежи само 75кг при отбиването, докато второто теле тежи 90кг.

Първото теле не трупа почти никакво тегло в първите 20 дни, докато второто теле поддържа един стабилен прираст от 900г на ден.

Първите 3-4 седмици от живота на телето са определящи за развитието на вимето. Значи със сигурност ще предпочетем второто теле за бъдещо развитие и селекция във фермата.

Видно е, че сентенцията на гуруто  в мениджмънта Peter Drucker (1909-2005) – “Не можеш да управляваш това, което не можеш да измериш!” е по-вярна от всякога. Глупаво е да правиш избора на база инстинкт. Направен избор при наличие на малко информация не подобрява нещата. При отглеждането на телетата се нуждаете от цялата информация възможно за да направлявате правилно бъдещето на фермата. Всяко втора публикация която излиза в Гугъл гласи „ Телетата са бъдещето на фермата“. Крайно време е да започнем да се съобразяваме с това!

Остави коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар:

Категории в блога

Най-разглеждани статии

Последно добавени статии

Tags Post

Блог архив

Top