ПРОВЕРЕТЕ ЕФЕКТИВНОСТТА НА ВАНАТА ЗА КОПИТА

Въпреки масовото използване на ваните за копита, те остават истинско предизвикателство в съзнанието на фермера, който ги е пробвал с неуспех. Малко изследвания съществуват за правилното използване на ваните за копита. Затова е трудно да ги препоръчаме като единствено средство за предотвратяване, контрол или лечение на копитата. Read more...

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВЛАЖНОСТТА ПРИ ПРИГОТВЯНЕ НА СЕНАЖА ОТ ЛЮЦЕРНА

Единствения сигурен начин да развалим сенажа от люцерна е като определим грешно влажността. Правилното определяне на влажността при приготвянето на люцерновия сенаж е основна причина за високо качество. Колкото по-точно се определи влажността, толкова по-точно можем да реагираме и да запазим максимално високо съдържание на хранителни вещества. Предлагат се два вида тестери за определяне на влага: единият тип използва топлина, а другият използва п Read more...

ГРЕШКИТЕ ПРИ СЕНАЖИРАНЕТО (БАЛАЖА) МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖИВОТНИТЕ

С масовото навлизане на технологията за сенажиране на люцерната в рулонни бали се наложи и намирането на подходяща дума за този тип фураж. В Английско говорещите страни са приели дума между бала и силаж или БАЛАЖ! Балажа или “мокро увити сено” е просто фураж с относително високо съдържание на влага, което се балира със сламопреса за кръгли бали и след това се запечатва в найлоново фолио , за да се запази от кислородът. Анаеробните бактерии (тези, Read more...

ИНОКУЛАНТИ ЗА СЕНАЖ/СИЛАЖ. КАК РАБОТЯТ!

Силажните инокуланти са добавки, съдържащи бактерии, произвеждащи млечна киселина , и други анаеробни бактерии (като Lactobacillus buchneri). Тези инокуланти се използват за да променят и засилят ферментацията в сенажа (люцерна, трева, зърнени култури). Целите са по-бърза, по-ефективна ферментация с намалени загуби при ферментацията, подобрено качество и вкусови качества на фуража, по-дълъг период на използване на така направения сенаж и подобрен Read more...

Blog Categories

Popular Articles

Recent Articles

Blog Search

Tags Post

Blog Archive

Top