КОЛКО РЕДА ДА ИМА МОЯ ЕЛЕКТРОПАСТИР!!? 7 ПРАВИЛА ЗА ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР!!!

КОЛКО РЕДА ДА ИМА МОЯ ЕЛЕКТРОПАСТИР!!? 7 ПРАВИЛА ЗА ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР!!!

С настъпването на сезона на електропастирите все повече наши клиенти ни питат с колко реда да бъде заграждението на техния електропастир. Това е причината да напишем няколко общи правила, които е добре да се знаят за да може да направите правилния избор на броя редове за твоя електропастир. Това е един от най-често задаваните въпроси в последните дни и от нашите клиенти.
Вероятно отговора ще ви изненада! Броя редове не е толкова важен, колкото е важно: къде се намира заграждението и какво е разстоянието между редовете!!!
ПРАВИЛО НОМЕР: 1;
Задължително електропастира трябва да има един ред, който се намира на височината на носа на заградените животни, които искаш да контролираш. Измерването на височината на носа направете в нормалното изправено положение на контролираните животни при нормалното им ходене.
Като допълнение към предходното е, че е добре точката на шок от електропастира по възможност да става пред очите на животното, така че то да направи няколко крачки назад. В повечето случаи „пред очите на животното“ е носа.
Защо е толкова важно точката на шоковия удар да бъде пред очите на животното? Ако животното си промуши главата през въжетата, шоковия удар се случва някъде зад очите, най-често по врата, началото на гърба или раменете. В тези части от тялото на животното зад очите такъв тип шокови удари или ужилвания се свързват обикновено с ухапване от муха или друго насекомо. Този сигнал обикновено се свързва от мозъка на животното с рефлекс на побягване, което в повечето случаи е в посока директно напред през електропастира. Това може да доведе до нараняване на животното или повреда по заграждението на електропастира. Почти всички производители на електропастири към документацията прилагат и схема с базови височини и редове за поставяне на линиите, но това може да не се отнася за породата или типа животни във вашия случай.


ПРАВИЛО НОМЕР: 2;

Ако планирате да заграждате животни с различна височина в едно и също заграждение, тогава трябва да имате линия на височината на носа за всеки вид животни. Едно от най-често срещаните заграждения е когато имаме крави и телета заедно. Поставете едната линия според височината на кравите и втора линия според височината на телетата. Не забравяйте, че телетата са най-игривите и любопитни животни в твоята ферма.
Линията поставена на височината на носа на телетата ще ги научи какво означава електропастир за целия им живот.

ПРАВИЛО НОМЕР: 3;

При електропастир предназначен да охранява животните в специално място предназначено за пасище трябва да се обърни внимание, че животните през по-голямата често от времето прекарано в заграждението ще пасат. При тази им позиция заета при нормално положение за пасане трябва да видите отново на каква височина е носа на животното!?
Почти винаги виждате колко обичат животните да пасат точно до или под ограждението на електропастира. Обикновено животните търсят най-прясно изникналата трева и най-свежата трева, която по правило е граничещата с електропастира. При поставяне на линия на тази височина за пасане практически намаляте натоварването върху колчетата, които поддържат линиите на електропатира.


ПРАВИЛО НОМЕР: 4;
Ако стадото ви е вече приучено към електропастир то може да се отървете само с един ред на електропастира.
Това се отнася с голяма сила за дойни крави, които имат невероятна способност да запомнят много бързо. Също тези животни са много по-умни и от ежедневния постоянен контакт с хората, както и постоянните еднотипни движения ежедневно във фемата. Младите животни, които все още на се натрупали този опит и знания със сигурност много по-трудно се контролират и ще имат нужда от повече редове на електропастира.

ПРАВИЛО НОМЕР: 5;
Винаги се съобразявайте с големината на главата. Разстоянието от най-горната до най-горната точка на главата показва перфектната височина на която да бъде разположена линията на електропастира.
По време на изграждането на електропастира винаги имайте в ума си тази височина. Като създадете линии през които животното не може да провре глава си гарантирате, че животните няма начин да повредят електропастира. Както вече отбелязах в правило едно най-добре е да се съобразите с анатомията на животните. Ако е ударено от шока между носа и очите, бъдете сигурни че животно ще отстъпи право назад. Ако удара се случи някъде назад е гарантирано, че животното ще мине през електропастира.

ПРАВИЛО НОМЕР: 6;

В много части на страната има и доста сериозна заплаха, която идва отвън навътре към електропастира. Това могат да бъдат вълци, кучета мечки и други диви или подивели животни.
С електропастира може да си гарантирате два типа защита. Първо да предпазите вашите животни да навлизат в засяти полета или нежелани местности, опасни терени, реки, водоеми, пътища от националната пътна мрежа, магитраи и т.н. Второ да предпазите на външни диви животни или други домашни животни да не навлизат във вашето пасище.
Много фермери се грижат само за опазване на животните си навън без да осъзнават опасностите, които могат да избегнат с такова просто решение. Нормално поствете линии за да опазите първо вашите си животни и след това поставете линии насочени към външните нашественици.

ПРАВИЛО НОМЕР: 7;

Бъдете гъвкави. Това е най-трудното за изпълнение правило. Това е така защото изграждането на перфектно работещ електропастир е по-скоро изкуство от колкото правило. Това е така, защото изграждането на електропластира е зависим от изключително много фактори.
За да сте подготвени за тези ситуации едни от най-важните неща е да имате винаги под ръка тестер за мерене на напрежението по дължината на електропастира. За да работи нормално напрежението трябва да е минимум 4000V, колкото повече толкова по-добре. За всички останали въпроси, съмнения и каквото и да е по изграждането на един ефективен електропастир може да се допитате до нашия екип. С удоволствие ще ви дадем безплатен съвет по всяко време!

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:

Blog Categories

Popular Articles

Recent Articles

Blog Search

Tags Post

Blog Archive

Top